Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

MISTER PIP


Να ένα βιβλίο για όσους επιχειρούν αναγνωστικές λέσχες ή θέλουν να συνδυάσουν τη διδασκαλία με την ανάγνωση.
Ο Νεοζηλανδός συγγραφέας Λόϊντ Τζόουνς μας μαγεύει με μία συναρπαστική ιστορία ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού, στο νησί Μπούγκενβιλ του Ειρηνικού, που μεγαλώνει σε πολύ αντίξοες συνθήκες, καθώς ο πατέρας της έχει αναγκαστεί να μεταναστεύσει για να βρει εργασία, ενώ ταυτόχρονα ξεσπάει αιματηρός εμφύλιος πόλεμος, το νησί αποκλείεται από θαλάσσης και επικρατεί ένα απίστευτο χάος.
Οι λευκοί φυσικά εγκαταλείπουν το νησί, αλλά παραμένει μόνον ο κύριος Γουότς, ένας ηλικιωμένος ιδιόρρυθμος ασκητής, που τριγυρνάει στο χωριό φορώντας μία αστεία κόκκινη μύτη κλόουν, και σέρνει πάντα ένα καρότσι που μεταφέρει την ιθαγενή γυναίκα του!
Καθώς το σχολείο κλείνει, λόγω έλλειψης δασκάλου, ο κύριος Γουότς το ξαναανοίγει με δική του πρωτοβουλία και φωνάζει κοντά του όλα τα παιδιά για «μάθημα». Οι μικροί μαθητές ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, όπου ανακαλύπτουν πως όλο κι όλο που έχουν να κάνουν είναι να ακούσουν τον κύριο Γουότς να τους διαβάζει το μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς «Μεγάλες Προσδοκίες». Τα παιδιά από την αρχή μαγεύονται από την ανάγνωση του μυθιστορήματος, ξεπερνούν διάφορες δυσκολίες που έχουν με το κείμενο (λόγω του δύσκολου λεξιλογίου του και των πάμπολλων πολιτιστικών διαφορών μεταξύ της Αγγλίας του 19ου αιώνα και του φτωχού νησιού στην Πολυνησία) μέσα από τη συζήτηση με τον κύριο Γούτς, και αναδιηγούνται την ιστορία στους γονείς τους. Η πρωταγωνίστρια του έργου, η Ματίλντα Λαϊμο, όπως και αρκετά τα άλλα παιδιά, ταυτίζονται με τον Πιπ, τον κύριο χαρακτήρα των «Μεγάλων Προσδοκιών», και αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον εαυτό τους και την κοινωνία μέσα στην οποία ζουν. Θα υπάρξει άραγε και γι’ αυτά ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα, όπως ανεπάντεχα συνέβη στον πάμπτωχο Πιπ;
Βέβαια, ο κύριος Γουότς είναι ένας πολύ περίεργος «δάσκαλος». Αναγνωρίζει τα κενά στις γνώσεις του, δεν κρύβει τα λάθη και τις αδυναμίες του, τα παροτρύνει να ρωτούν συνεχώς αφού τους εξηγεί πως δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, και συνεχώς ενθαρρύνει τους ακροατές μαθητές του να εμπλακούν κι αυτοί στην πλοκή του έργου και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Αργότερα καλεί και τους γονείς των μικρών μαθητών να έρθουν στο σχολείο και να διδάξουν, μιλώντας για θέματα που αυτοί θα διαλέξουν. Πολλοί γονείς αποτολμούν να πάρουν μέρος και θίγουν διάφορα θέματα όπως, το ψάρεμα, τη θέση των γυναικών στην τοπική κοινωνία, τη θρησκεία, τα θεραπευτικά βότανα, και τους προγόνους τους.
Βέβαια υπάρχει συνεχώς μία κόντρα μεταξύ του άθεου λευκού και των «συντηρητικών» μαύρων ιθαγενών που φοβούνται πως απειλούνται από την επιρροή που εξασκεί ο κύριος Γουότς στα παιδιά τους, όμως η ευγενική στάση του μοναδικού εναπομείναντα λευκού φαίνεται πως τελικά τους σκλαβώνει όλους.
Δυστυχώς ο εμφύλιος φτάνει τελικά και στο μικρό χωριό με φοβερές επιπτώσεις για όλους... Οι συμφορές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ ταυτόχρονα διάφορα μυστήρια λύνονται.
Το βιβλίο δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά είναι γραμμένο σε ωραιότατη γλώσσα, η δε ιστορία είναι τόσο ενδιαφέρουσα που δε θα καταλάβετε πόσο γρήγορα τελειώσατε τις 256 σελίδες του!
Εγώ το βρήκα στην έκδοση που βλέπετε στη φωτογραφία:
Lloyd Jones (2008) Mister Pip. New York: Bantam Dell. A Division of Random House, και κοστίζει μόλις 7 ευρώ.
(Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στην Αυστραλία το 2006.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: