Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Η ΜΑΣΙΓΚΑ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ.



Με ιδιαίτερη συγκίνηση διάβασα το βιβλίο αυτό της Ε. Αποστολοπούλου-Μιχαηλίδου, τη βιογραφία δηλαδή της Μάσιγκας, της περίφημης γιατρίνας των Παξών από το 1924 έως το 1968.
Ιστορίες γι΄αυτήν είχα ακούσει από τη γιαγιά μου, τη Βάγγιω, που πάντα τη μνημόνευε όσο ζούσε, για τη βοήθεια που προσέφερε στους κατοίκους , ιδίως το διάστημα 1926-1956, που ήταν η μοναδική γιατρός στο νησί! Και με τι μέσα μάλιστα... το ξύλινο στηθοσκόπιό της, τις ¨κουτάλες¨ για να ξεγεννάει και τα λιγοστά φάρμακα του υποτυπώδους φαρμακείου που υπήρχε. Για χρηματική απολαβή, φυσικά, ίσχυε τότε το σύστημα της κοντότας. Ανάλογα με τη οικογενειακή της κατάσταση κάθε οικογένεια έδινε στη Μάσιγκα ετησίως δύο, μία, ή μισή ξέστα λάδι. Συχνά από τους φτωχούς δεν έπαιρνε καμιά απολύτως αμοιβή.
Μια φορά, καθώς πήγαινε η γιαγιά μου τις δύο μικρές κόρες της στο σχολείο, συνάντησαν στο δρόμο τη Μάσιγκα πάνω στο μεταφορικό της μέσον, το γάιδαρο ¨Κανάρη¨! Μόλις τις είδε, έβαλε κατσάδα στη γιαγιά μου λέγοντάς της ¨Μωρή Βάγγιω, πήγαινε να πάρεις πίσω την κοντότα, γιατί θα πρηστείς και θα μείνουν τα παιδιά μόνα τους¨. Η γιατρός ήξερε βέβαια την οικονομική κατάσταση της χήρας και δεν ήθελε καθόλου αμοιβή για τις υπηρεσίες της. Δεν είναι η μοναδική ιστορία. Όσους γέρους Παξινούς συνάντησα, πάντα είχαν κάποια ιστορία να διηγηθούν για τις αγαθοεργίες της Μάσιγκας, αλλά και για το πόσο καλή γιατρός ήταν.
Το πώς βέβαια αποφάσισε μια ταλαντούχος γιατρός, με μετεκπαίδευση στον Ευαγγελισμό και σε νοσοκομείο της Βιέννης και καλές προοπτικές για σπουδαία καριέρα στην πρωτεύουσα, να δεχτεί να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της ασκώντας ιατρική σε απομονωμένο νησί εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι είχε πάρει την απόφαση να παίξει το ρόλο της " ιατρού μοναχής". Και αυτό, όχι από κάποια θρησκευτική μονομανία. Γι΄ αυτή το λειτούργημα του γιατρού σήμαινε πως απαρνιόταν οικογένεια ή πλούτη και μόνο της μέλημα ήταν η φροντίδα των ασθενών της.
Φαίνεται είχε κολλήσει το μικρόβιο από τη θείο της, γιατρό του νησιού μέχρι το 1926, Αναστάση Μητσιάλη (Ντάτσολο), ο οποίος επίσης δεν έκανε οικογένεια.

Ε. Αποστολοπουλου-Μιχαηλίδου (2008) Η Μάσιγκα των Παξών. Η γιατρός Μαρία Μητσιάλη 1895-1981. Αθήνα

Η συγγραφέας, που έστησε το παιδιατρικό τμήμα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, έχει γράψει δύο ακόμη βιβλία:

(2003) Τα πρώτα χρόνια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Κέρκυρας 1970-1990. Αθήνα: Λύχνος

(2006) Η φροντίδα των παιδιών της Κέρκυρας τον 20 αιώνα 1901-2000.
Αθήνα


Σημειώσεις:
κοντότα = μίσθωση του γιατρού (εφάπαξ αμοιβή του κατ΄έτος)
ξέστα = 16 κιλά

Δεν υπάρχουν σχόλια: